OS X 10.9 Mavericks

OS X 10.9 Mavericks 10.9.5

De nieuwste update voor OS X op je Mac

OS X 10.9 Mavericks is de opvolger van OS X 10.8 Mountain Lion en hoewel de nieuwe versie geen revolutionaire vernieuwingen introduceert, zijn er genoeg handige toegevoegde functies te vinden. Vooral voor fans van iOS.

Lees de volledige beschrijving

VOOR

  • Apple Maps
  • Tabbed Finder
  • Support voor meerdere Desktops

TEGEN

  • Kan compatibiliteitsproblemen veroorzaken
  • Nieuwtjes vooral van iOS

Uitmuntend
8

OS X 10.9 Mavericks is de opvolger van OS X 10.8 Mountain Lion en hoewel de nieuwe versie geen revolutionaire vernieuwingen introduceert, zijn er genoeg handige toegevoegde functies te vinden. Vooral voor fans van iOS.

Maps komt naar OS X

Mavericks zet Apple's trend voort van goedkope updates voor OS X met enkele tweaks en toevoegen om iOS-integratie bijvoorbeeld te verbeteren. Meest opvallende toevoegingen zijn Apple Maps en e-book-bibliotheek iBooks. Ook nieuw zijn tabbladen in Finder, ondersteuning voor meerdere beeldschermen en iCloud Keychain, waarmee je al je wachtwoorden centraal opslaat achter één hoofdwachtwoord.

\n

De lancering van Apple Maps voor iOS was niet bepaald een doorslaand succes, maar de grootste plooien van de dienst zijn inmiddels gladgestreken. Apple Maps is daarom inmiddels een prima alternatief voor Google Maps. De Apple-dienst is natuurlijk niet zo essentieel als op mobiele apparaten als de iPhone en iPad, maar komt goed van pas bij het plannen van een route. Deze synchroniseer je via iCloud zodat je onderweg op je smartphone dezelfde route op zak hebt.

Lees iBooks op je Mac

Een andere iOS-feature die je binnenkort kunt gebruiken op je Mac is iBooks. Je leest nu alles wat je hebt gedownload met iBooks voor iPhone of iPad ook gewoon op je Mac. Boeken lezen op een computerscherm is wellicht niet ideaal, maar komt allicht van pas voor studenten en academici. En iCloud onthoudt waar je precies was gebleven in je e-book, zodat je nooit hoeft te zoeken als je je leesmateriaal opent op een ander apparaat.

Verbeterde Calendar, Keychain en Safari

Veel andere veranderingen in Mavericks zijn kleine verbeteringen voor het systeem, zoals je agenda, iCloud-integratie van Keychain en gebruiksgemak in Safari. De agenda geeft je nu meerdere mogelijkheden om afspraken te bekijken en beheren, terwijl iCloud al je wachtwoorden voor websites en diensten onthoudt. Twitter en LinkedIn zijn nu geïntegreerd in Safari, zodat je te allen tijde updates van je contacten ziet in een zijbalk. Apple geeft ook aan dat het browsen zelf sneller moet zijn geworden.

Finder-tabbladen, monitorondersteuning

Verdere kosmetische verbeteringen vind je terug in Finder, dat nu eindelijk werkt met tabbladen. Iedereen die zijn Mac vaak aan een tweede scherm koppelt zal blij zijn dat Apple aandacht heeft besteed aan de multimonitorondersteuning. Je Dock zie je nu bijvoorbeeld op meerdere schermen, zodat de tweede monitor niet langer een uitloopt van je hoofdscherm is. Ook kun je nu je Mac draadloos aan je HD-tv koppelen via AirPlay, wat natuurlijk handig is als je bijvoorbeeld een film wilt kijken.

Een snellere OS X

Zoals elke nieuwe release van OS X zijn er de nodige verbeteringen onder de motorkap, waardoor het systeem sneller en zuiniger werkt. Mavericks introduceert zo de App Nap-functie, die processorkracht moet besparen en zo de batterijduur van je MacBook moet verlengen. Hoewel OS X voorheen weinig problemen met snelheid kende, moeten de spaarzame problemen die er zijn verholpen worden door versie 10.9. We raden je wel even aan te wachten met upgraden als je applicaties als Photoshop of Parallels gebruikt, in verband met mogelijke compatibiliteitsproblemen rond de launch.

En bescheiden verbetering voor OS X

OS X 10.9 Mavericks zet de verbeterde integratie van iOS in OS X voort. Heb je een iPad of iPhone, dan is het zeker waard om te upgraden naar Mavericks, zeker wanneer je vaak Maps of iBooks gebruikt. Andere Mac-gebruikers zullen wellicht minder directe voordelen aan de update hebben, los van de algemene technische verbeteringen aan het toch al excellente besturingssysteem. 

 

OS X 10.9 Mavericks is niet langer beschikbaar als download. Mavericks wordt niet meer aangeboden in de Mac App Store en is nu vervangen door de laaste versie van, OS X Yosemite. Zoek je de laatste update van OS X Mavericks, download 'm dan hier.

 

 

 

Meeste downloads Utilities & Tools voor Mac

Meer
OS X 10.9 Mavericks

Download

OS X 10.9 Mavericks 10.9.5

Beoordelingen about OS X 10.9 Mavericks